Hızlı Menu

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

ISO 9001 2015 Kalite Yönetim Sistemi İlekeleri, Prensipleri Amacı Nedir Nelerdir

iso-9001-2008-kalite-yonetim-sistemi-prensipleri-amacı-nedir-nelerdir iso 9001 2008, Kalite Yönetim Sistemi, Prensipleri, Amacı, Nedir, Nelerdir


ISO 9001 2015 Kalite Yönetim Sistemi Standardı ISO 9001 2008 den farklı olarak 7 kalite yönetim prensibine dayanmaktadır.

Yani Kalite Yönetim Sistemi kuracak olan bir firmadan veya sistemin kurulu olduğu bir organizasyondan aşağıdaki bu 7 prensibin eksiksiz uygulamaları istenmektedir. Aslında bu prensipler Kurumsallaşma iddiasında olan bütün şirketlerden organizasyonlardan beklentilerdir.

ISO 9001 2015 Kalite Yönetim Sistemi Prensiblerinin bütünü ISO 9001 2015 Kalite Yönetim Sisteminin amacını ifade etmektedir.

 

1             Müşteri Odaklılık:

Müşteri tatmini gereklidir. Kuruluşların varlığı müşterilerine bağlı olduğu için müşterilerin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarının anlaşılması, müşteri isteklerinin karşılanması ve müşteri beklentilerinin ötesine geçmek son derece önemlidir. Müşteriler ( ISO 9001 de “ürün hizmet sunulan kuruluş yada kişiler” olarak tanımlanmaktadır) ve iki ana role sahiptir. Müşteriler süreçlere girdi teşkil etmek üzere gereksinimlerin tanımlanmasını sağlar. Süreçlerin çıktısı olan ürünleri değerlendirerek hangi düzeyde memnun olduklarının kuruluşa geri bildirimini sağlayarak kuruluşun müşteri beklentilerini karşılayıp karşılayamadığını ve iyileştirme çalışmaları başlatabilmesini sağlar. ISO 9001 2015 Kalite Yönetim Sistemin de müşteri tatmini aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır: “Müşterinin, şartların yerine getirildiğinin, müşteri tarafından algılanan tatmin derecesi”

Müşteri sadece iş yaptığınız ürün ve hizmet sağladığımız dış müşteriler olarak algılanması yanlıştır. Çalışan personellerde müşteri kategorisine girmektedir. Bir birim yaptığı işlerin sonucu başka bir birimi etkiliyorsa o birim ve çalışanları iş yapan birimin müşterisidir ve onun beklentilerini karşılamalı ve gelecekteki ihtiyaçlarını analiz etmelidir.

Şirketinizde bütün birimlerin çalışma prensibi olarak müşteri odaklı olması iyi işleyen bir şirket ahengine sahip olmasını sağlayacaktır.

2             Liderlik:

Kalite için hayati önem taşır: Liderler hedef ve yön birliği olmasını sağlar. Oluşturduğu ve devam ettirdiği iç çevreyle çalışanların hedeflere ulaşmaya tam olarak katılımını sağlar. ISO 9001 2015  Standardı  lideri “ üst yönetim ” olarak tanımlamakta ve planlama, katılım, iletişim, müşteri odaklılık ve Kalite Yönetim Sistemi gözden geçirme çalışmalarında temel rol üstlenmesini istemektedir. Bu olmadığı taktirde, kalite sistemi başarısız olacaktır.

3             Çalışanların Katılımı:

Her seviyede çalışanlar, kuruluşların temel varlıklarıdır ve katılımları sağlandığında gerçek kabiliyetleri ortaya çıkmaktadır. Çalışanların sistem planlama, süreç tanımlama, izleme ve iyileştirme çalışmalarına tam olarak katılımı sağlanmalıdır. Çalışanlar işlerini yapabilecek yetkinlikte olmalı ve bunun için eğitime tabi tutulmalıdır. Çalışanların bakış açısı kalite sisteminin nasıl çalışacağını tanımlamaktadır. Çalışanlarla etkin iletişim kurulması sağlanmalı ve sürekli beklenti öneri şikayetlerini izleyerek sisteme katılımın sağlanması gerekmektedir.

4 Süreç Yaklaşımı:

ISO 9001 2015 Kalite yönetim Sistemi  süreç odaklılık gereklidir: hedeflenen bir sonuç, ilgili kaynaklar ve faaliyetler bir süreç olarak yönetildiği taktirde, daha verimli bir şekilde temin edilecektir. Bunun için hangi süreçlerin mevcut olduğu, bunların nasıl yönetildiği ve kontrol altında tutulduğu, nasıl tanımlanmış olduğu, nasıl izlendiği ve ölçüldüğü ve sürekli iyileşmesinin nasıl sağlandığının bilinmesi temel teşkil eder.

Kalite Yönetim Sistemi Süreçlerin Yönetimi şeklinde de algılanabilir her birim faaliyetleri bir süreç olarak ele alınır ise kontrol daha kolay ve çözümler daha efektif sağlanabilir.

Yönetimde sistem yaklaşımı için birbirleriyle ilişkili süreçleri bir sistem olarak tanımlamak, anlamak ve yönetmek gerekmektedir. Süreçler hiçbir zaman izole edilmiş şekilde bulunmazlar-süreçler birbirleriyle ilişkilidir, bir sürecin çıktısı genellikle başka bir sürecin girdisi şeklindedir. Bu husus hem yönetim hem de çalışanlar tarafından tam olarak anlaşılmalı ve her bir sistemin nasıl çalıştığı bilinmelidir.

5 Sürekli İyileştirme:

Süreçlerin ve çıktıların sürekli iyileştirilmesi kalıcı bir hedef olmalıdır: Daha etkin ve verimli kalite sistemine sahip olabilmek amacıyla, kuruluşlar sahip oldukları süreçleri sürekli olarak iyileştirmelidir bu husus özellikle müşterilere sunulan çıktılarda iyileşme elde edilmesini sağlayacaktır. Müşteri istekleri sürekli değişmektedir ve kuruluşlar bu değişimi karşılayacak şekilde hareket etmelidir.

 6 Verilere Dayalı Karar Verme Yaklaşımı:

 Gerçeklere dayalı haber alma mekanizması, verilerin ve bilginin analizine dayanan planlamayı temel almalıdır: Bu husus, kuruluşun sahip olduğu tüm süreçleri ve çıktıları izlemesini ve ölçmesini gerektirir. Bu sayede elde edilen sonuçların hangi düzeyde olduğu bilinecek ve bu bilgi sayesinde iyileşme sağlanabilecek noktalar tespit edilecektir. Bu bağlamda, müşteri memnuniyeti önemli bir ölçüttür.

7. İlişki Fayda:

Tedarikçilerle, Müşterilerle, Paydaşlarla, yani ilgili taraflarla etkin işbirliği ilişkileri sağlanmalıdır: kuruluşlar ve ilgili taraflar birbirlerine bağılıdır ve iyi bir işbirliği yaklaşımı her iki tarafında fayda elde etmesini sağlayacaktır. Bu husus tedarikçilerle, müşterilerle, yasala otoriterler, paydaşlar ile yakın bir şekilde çalışarak ihtiyaç ve beklentilerini anlamayı, iyi bir iletişim ortamı sağlamayı ve onların ihtiyaçlarını göz önünde tutmayı gerektirir.

Ürünleriniz ve Hizmetlerin sağlanmasında şirketinizin ve organizasyonunuzun başarısı güçlü ilgili taraflarla mümkündür.  O yüzden ISO 9001 2015 Kalite Yönetim Sistemleri ilgili taraflarla kalite sistemlerinin de iyileştirilmesini istemektedir.